FOMO Nedir ve Ne Anlama Gelmektedir?

FOMO Nedir ve Ne Anlama Gelmektedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto dünyasının en ünlü tabirlerinden biri olan FOMO terimini kripto paralar ve borsalarla ilgilenip de duymayan kişi sayısı oldukça azdır. Çünkü FOMO, kripto dünyasının en sık karşılaşılan durumları arasında başı çekmektedir.

Kripto dünyasında yeni olan birçok kişi FOMO terimini duysa da anlamını bilmediğinden FOMO nedir, FOMO ne demek gibi soruların cevaplarını merak ederek hemen araştırma ihtiyacı hissetmektedir.

Bu içeriğimizde FOMO nedir sorusunun cevabı başta olmak üzere FOMO ile ilgili merak edilen tüm konuları aydınlatmaya çalışacağız.

FOMO Nedir?

FOMO; Fırsatı Kaçırma Korkusu anlamına gelmektedir.

FOMO terimi aslında bir kısaltmadır ve FOMO açılımı İngilizce Fear of Missing Out cümlesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Fear of Missing Out cümlesi ise Türkçe’ye tam olarak Fırsatı Kaçırma Korkusu olarak çevrilebilir.

Türkçe karşılığından da anlaşılacağı üzere FOMO, bir fırsatın kaçırıldığı hissiyatına kapılma durumunda ortaya çıkar ve hemen herkesin yakalandığı bir hastalıktır. Bu nedenle FOMO yerine birçok kişi FOMO hastalığı terimini de sıkça kullanmaktadır.

FOMO ve FUD Arasındaki Fark Nedir?

FOMO terimi çoğu zaman yine ünlü bir terim olan FUD ile karıştırılmaktadır. İki terimin de temelinde korku vardır ancak yakalanan durumun ya da psikolojisinin FOMO mu yoksa FUD mu olduğunu kestirmekte zorlanabilirsiniz.

FUD ile FOMO arasındaki farkı anlamak aslında oldukça kolaydır. Aradaki farkı en belirgin şekilde veren ise FOMO ve FUD‘un oluşma şekilleri arasındaki farktır.

FUD başkaları tarafından yayılan bir haber, duyum, söylenti vs. iken FOMO kişinin tamamen kendi kendine oluşturduğu bir psikolojik durumdur.

Daha detaylı anlatmak gerekirse eğer yaşanılan korku ve endişe duyulan bir haberden ya da söylentiden kaynaklanıyorsa bu duruma FUD, herhangi bir kaynağa dayanmaksızın tamamen kişinin kendi yaptıklarından ya da yapmadıklarından kaynaklanıyorsa bu duruma FOMO denir.

FOMO Nasıl Oluşur?

FOMO terimi genellikle bir fırsatın kaçırıldığı hissedildiğinde ortaya çıkan bir durumdur ancak bazı durumlarda yapılan bir yatırımdan pişman olunduğunda da yine FOMO etkisi söz konusu olabilir. FOMO terimi açıklandığında daha önce hiç kripto paralarla ilgilenmemiş ve kripto borsalarda yer almamış kişiler için basit ve göz ardı edilebilir olsa da tüm yeni yatırımcıların veya duygusal yatırımcıların FOMO hastalığına yakalanması olasıdır.

Hastalık dediysek de aslında FOMO, hastalıktan ziyade bir psikolojik durumdur ancak hemen herkeste görünen bir psikolojik durum olduğundan bir nevi hastalıktır demek de yanlış olmaz. Peki FOMO tam olarak nasıl kendini gösterir ve nerede ortaya çıkar? Basit bir anlatımla anlatmaya çalışalım.

Yatırımcılar genellikle bir kripto paraya yatırım yapmadan önce yatırım yapmak istedikleri kripto paranın biraz düşmesini beklerler. Genellik bu bekleyiş esnasında Murphy Kanunları kendini gösterir ve düşüş beklenen para yükselmeye başlar. Tam bu anda yatırımcı panik yaşar ve “Eyvah, kaçırdım” korkusu ile daha yüksek bir fiyattan pozisyon alarak hemen ilgili kripto parayı satın almak ister. Yatırımcının yaşadığı bu paniğe FOMO hastalığı denir ve o panikle yaptığı işleme de FOMO etkisi denir.

Satın alma işleminden sonra da yine Murphy Kanunları kendini gösterir ve kripto para düşüş yönünde hareket etmeye başlar. Tam bu anda yatırımcı düşüşün etkisiyle gerçekleştirdiği yatırımdan pişman olmaya başlar. İşte bu pişmanlık da FOMO olarak adlandırılabilir.

Bazı durumlarda da yatırımcılar, yüksek fiyattan aldıkları bir kripto para çok dip bir fiyatı görse dahi satmak yerine elinde tutmaya devam edebilir. Her ne kadar bu durumu bir yükseliş beklentisi olarak belirtseler de bu da FOMO etkisidir. Çünkü yatırım yapılan kripto parayla duygusal bir bağ kurulur, zarar durumunun aynı kripto para ile karşılanması beklenir ve kripto paranın fiyatı yükseldiğinde satmış olmaktan korkulur.

FOMO psikolojisi; sadece belli başlı kişilere özgü bir durum değildir ve en tecrübeli yatırımcının dahi karşılaşabileceği bir durumdur. Ayrıca kripto piyasalarda yer alıp da FOMO hastalığına yakalanmayan ya da FOMO etkisine kapılmayan kişi sayısı neredeyse sıfıra yakındır.

Eğer FOMO etkisine kapılmak, FOMO hastalığına yakalanmak sizi endişelendiriyorsa aşağıdaki maddeler size bir nebze yardımcı olabilir:

  1. Yaptığınız bir yatırım ya da çıktığınız bir yatırım sonrası olabildiğince soğuk kanlılığınızı koruyun.
  2. Kripto dünyası fırsatlarla doludur, bu nedenle de her fırsatı yakalamak zorunda hissetmeyin.
  3. Fırsatlar bazen fırsat gibi görünse de her zaman fırsat olmayabilir, bu yüzden de attığınız her adımda kararlarınızı ince eleyip sık dokuyun.
  4. Başkalarının paylaştığı sözde ya da gerçek fırsat değerlendirmelerine kulak asmayın ve kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın.
  5. Çevrenizden gelen her tavsiye, öneri vb. durumlara karşı karar alırken en ince ayrıntısına kadar düşünün ve araştırın.
  6. Yaptığınız bir yatırımdan ya da aldığınız bir karardan dolayı çevrenizden gelen her tepkiyi ve eleştiriyi dikkate almayın, sorgulayın ve araştırın.

Yukarıdaki tedbirler sizi belli oranda FOMO etkisinden uzak tutacaktır ancak söz konusu psikoloji olunca en ufak detaydan bile etkilenmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle de FOMO terimi daima aklınızın bir köşesinde bulunsun.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_k_n
Şaşkın
0
hasta
Hasta
FOMO Nedir ve Ne Anlama Gelmektedir?