GameFi Nedir ve Ne İşe Yarar?

GameFi Nedir ve Ne İşe Yarar?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto dünyası, gün geçtikte yeni terimler kazanmaya devam etme özelliği taşıyor. GameFi terimi de kripto dünyasına giren son terimlerden biri olup özellikle son zamanlarda sıkça kullanılan ve duyulan bir terim olmayı hızlıca başardı.

Kripto dünyasında yeni çıkan terimler ağırlıklı olarak İngilizce kelimelerden veya İngilizce kelimelerin kısaltmalarından oluştuğu için İngilizce dışında dil konuşan kullanıcılar terimleri anlamakta zorluk çekmektedir. Zaten terimler direkt ana lisanda olsa dahi söz konusu kripto olunca zorlanılırken bir de bu durum işleri biraz daha zorlaştırıyor.

Bu içeriğimizde sizlere GameFi nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır sorularının cevapları başta olmak üzere GameFi ile ilgili merak edilen tüm konuları aydınlatmaya çalışacağız.

GameFi Nedir?

GameFi, oyunlar üzerine kurulu finans anlamına gelmektedir.

GameFi terimi DeFi teriminden esinlenilerek oluşturulmuş bir terimdir ve açılımı Game Finance şeklindedir. Game kelimesi İngilizce Oyun anlamına gelirken Finance kelimesi Finans anlamına gelmektedir. Game Finance terimi de kısaltmaya uğrayarak GameFi şeklini almıştır. Buna göre GameFi Türkçe’de Oyun Finansı anlamına gelmektedir diyebiliriz.

Adından da az çok anlaşılacağı üzere kripto dünyasında oyunlar üzerine kurulu finansal işlemler GameFi olarak adlandırılıyor. Aslında GameFi dışında kullanılan Play-to-Earn (P2E) terimi de var olup Türkçe de Oynayarak Kazan anlamına gelen başka bir terim de bulunmaktadır. Ancak Play-to-Earn yani P2E terimi GameFi terimi ile birebir aynı anlamı taşımamaktadır.

Play-to-Earn terimi sadece oyun oynayarak para kazanma işlemini anlatan bir terim iken GameFi çok daha fazlasıdır. Çünkü GameFi sadece oyun oynayarak para kazanma sistemini değil aynı zamanda oyun platformlarındaki finansal işlemleri ve sistemleri de kapsayan bir terimdir.

GameFi’yi daha net açıklamak gerekirse DeFi işlemlerinde var olan staking, yield farming vb. finansal işlemlerin ve NFT’lerin oyun sektörüne entegrasyonudur diyebiliriz. NFT’nin oyunla alakası ise oyun içinde kullanılan karakterlerin, özelliklerin, araçların ve ekipmanların NFT teknolojisine uygun olmasıyla ilgilidir.

GameFi kavramı ilk olarak DeFi sisteminin babası olarak bilinen Andre Conje tarafından 10 Eylül 2020’de ortaya çıkmıştır. Bir anda önü alınamayacak derecede büyümeye başlayan GameFi kavramını da yakından en iyi Axie Infinity oyunu sayesinde keşfedebiliriz.

GameFi kavramını yalnızca oyun oynayarak para kazanmak olarak gören kullanıcılar da azımsanamayacak kadar çoktur ancak GameFi yalnızca oyun oynayarak para kazanmaktan ibaret değildir.

GameFi Token Nedir?

Her blok zincire bağlı bir kripto para ve her blok zincir üzerine kurulu başta DeFi olmak üzere projeler ve bu projelere bağlı kripto varlıklar olduğu gibi GameFi tanımına uyan oyunların da kendilerine has kripto varlık birimleri bulunur.

Projelerin kendilerine özel blok zincirleri olmadan en uygun blok zincir üzerine kurulmasıyla ortaya çıkan kripto varlıklar token olurken eğer bu proje bir oyunsa ve DeFi özellikleri de taşıyorsa GameFi Token olarak adlandırılabilir.

GameFi Tokenleri Hangileridir?

Bu yazının yazıldığı tarih itibariyle kripto piyasalarında 184 adet GameFi Token birimi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları herkesin duyduğu kripto varlıklarken bazıları ise daha önce duyulmamış ve çok yeni kripto varlıklar olabiliyorlar.

GameFi Token denildiğinde ilk akla gelen ve piyasa değerine göre en değerli ilk sıralarda yer alan başlıca GameFi Token birimleri şunlardır:

  • Axie Infinity (AXS)
  • Decentraland (MANA)
  • Enjin Coin (ENJ)
  • The Sandbox (SAND)
  • BakeryToken (BAKE)
  • MyNeighborAlice (ALICE)
  • Yield Guild Games (YGG)
  • Illuvium (ILV)
  • Mobox (MBOX)
  • Dawn Protocol (DAWN)
  • Wemix (WEMIX)
  • Star Atlas (ATLAS)
  • Ultra (UOS)
  • Alien Worlds (TLM)
  • Verasity (VRA)
  • Splinterlands (SPS)
  • Refereum (RFR)
  • REVV (REVV)
  • Wall Street Games (WSG)
  • GameFi (GAFI)

GameFi Tokenleri Nasıl Alınır?

Eğer GameFi tanımına uyan bir kripto varlık satın almak istiyorsanız bunun iki yolu vardır:

  1. GameFi oyunları token kazanmak,
  2. Kripto borsalarda listelenmiş GameFi Token birimlerinden satın almak.

Her iki yolla da elde edilecek olan token birimlerini herhangi bir borsada ya da DEX platformunda al sat işlemlerinde kullanabilir veya bağlı olduğu blok zincirine uygun bir soğuk cüzdana çekerek uzun vadede yatırım olarak muhafaza edebilirsiniz.

GameFi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bu alanda GameFi ile ilgili sıkça sorulan soruların cevaplarını paylaşacağız. Bu alan sizden gelen sorular ve talepler doğrultusunda düzenli olarak güncellenecektir.

Gaming DeFi Nedir?

Gaming DeFi, GameFi için kullanılan farklı bir terimdir ve GameFi ile arasında hiçbir fark yoktur. Kimi kişi ve kurumlar GameFi terimini kullanmayı tercih ederken kimileri ise Gaming DeFi terimini kullanmaktadırlar.

GameFi Coin Nedir?

GameFi aslında bir terimdir ancak bazı kripto varlıklar kendine GameFi adını seçebilmektedirler. Coin olmasa bile GameFi Coin olarak lanse edilen ve yukarıda verdiğimiz başlıca GameFi Tokenleri listesinde GameFi (GAFI) adındaki kripto varlık dikkat çekmiştir. Bu token için kullanıcılar GameFi Coin veya GameFi Token adını sıkça kullanmaktadırlar ve GameFi terimiyle sıkça karıştırmaktadırlar.

GameFi Protocol Nedir?

GameFi (GAFI) gibi GameFi Protocol adında ve kodu GFI olan bir kripto varlık bulunmaktadır ve ne yazık ki birçok kullanıcı GameFi terimini GAFI ve GFI kripto varlıklarından ibaret olarak görebilmektedir ancak bu kripto varlıkların yalnızca adı GameFi terimine uydukları için GameFi olarak belirlenmiştir. GameFi kavramı bir kripto varlıktan çok daha ötesidir.

Play-to-Earn (P2E) Nedir?

Play2Earn olarak da adlandırılan ancak P2E kısaltmasının daha sık tercih edildiği Play-to-Earn, oyun oynayarak para kazan sisteminin tanımıdır. GameFi kavramı yerine sıkça tercih edilse de GameFi ile tamamen aynı anlamı taşımamakta ancak GameFi kavramına en yakın tanımlardan biri olmaktadır.

Free-to-Play-to-Earn (F2P2E) Nedir?

F2P2E kısaltmasına sahip olan Free-to-Play-to-Earn kavramı iki terimin birleşiminden oluşmaktadır ve tam anlamını anlayabilmek için önce Free-to-Play nedir bilmek gerekir.

Free-to-Play (F2P), oynaması ücretsiz olan oyunları temsil eden bir kavramdır. Play-to-Earn nedir sorusunun cevabını ise yukarıda vermiştir. Bu durumda Free-to-Play-to-Earn (F2P2E), oynaması ücretsiz olan oyunlar oynayarak para kazanmak anlamına gelir diyebiliriz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_k_n
Şaşkın
0
hasta
Hasta
GameFi Nedir ve Ne İşe Yarar?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir