Vitalik Buterin Kimdir ve Ne İş Yapar?

Vitalik Buterin Kimdir ve Ne İş Yapar?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin’den sonra gelen en büyük kripto varlık olan ve diğer bir tabirle en büyük altcoin olan Ethereum, sadece varlığıyla değil kurucusu Vitalik Buterin ile de oldukça popülerdir.

Ethereum’un diğer kripto varlıklara kıyasla başarısının ve sürekli kendini geliştirmesinin baş mimarı olan Vitalik Buterin, doğal olarak başta kripto dünyasındaki kullanıcılar olmak üzere herkesin merakını kazanmıştır.

Bu içeriğimizde sizlere Vitalik Buterin kimdir başta olmak üzere Vitalik Buterin ile ilgili tüm detayları aktarmaya çalışacağız.

Vitalik Buterin Kimdir?

Vitalik Buterin, Ethereum kripto varlığının kurucusu olan yarı Rus yarı Kanadalı bir yazılımcı ve yazardır.

Tam adı Vitaly Dmitriyevich “Vitalik” Buterin (Виталий Дмитриевич Бутерин) olan Buterin, 31 Ocak 1994 tarihinde Rusya’nın Kolomna kentinde doğmuştur.

Yazılımcı olan annesi Natalia (Chistyakova) Ameline ve babası Dmitry Buterin gibi yazılımcı olmayı başaran Buterin, 6 yaşına kadar Rusya’da yaşamıştır. Kendisi 6 yaşındayken ailesinin daha iyi iş fırsatları bulabilme umuduyla Kanada’ya göç etmişlerdir.

İlkokul üçüncü sınıfta üstün yetenekli çocuklara özel bir sınıfta eğitim görmeye başlayan Vitalik Buterin; matematik ve programlamaya özel bir ilgi duymuştur. Liseyi Toronto’da Abelard School adında özel bir lisede okuyan Buterin, 17 yaşındayken babası sayesinde Bitcoin’i keşfetmiştir.

Bitcoin ile tanıştıktan sonra Buterin, 2011 yılında Bitcoin kazanabilmek için bir forum aracılığıyla tanıştığı kişi vasıtasıyla Bitcoin Weekly adıyla yayın yapan site için makaleler yazmaya başlamıştır. Site sahibinin her makale için 5 Bitcoin (1 BTC o zamanlar 3,5 Dolar) teklif edince geçinebilmek için site kapanana kadar makaleler yayınlamaya devam etmiştir.

2011 yılının Eylül ayında Mihai Alisie adlı kişi Buterin’e Bitcoin Magazine adlı yeni bir site yayını başlatmak için ulaşmıştır. 2012 yılında yayınlarına başlayan Bitcoin Magazine, kripto dünyasına adanmış ilk ciddi yayın olarak anılmıştır.

Bitcoin Magazine için çalışırken Ripple’ın kurucularından Jed McCaleb’in irtibat kurması ile iş teklifi alan Buterin, Ripple’ın ABD vizesi konusunda destek verememesinden dolayı bu iş fırsatını değerlendirememiştir.

Bitcoin Magazine için çalışmalarına devam eden Buterin aynı zamanda Ledger adlı bir bilimsel derginin yayın kurulunda da görev yapmıştır.

2014 yılında risk yatırımcısı Peter Thiel tarafından sağlanan Thiel Bursu ile 100.000 dolar ödül alan Buterin, üniversiteyi bırakarak Ethereum’a daha fazla odaklanmaya başlamıştır ve Gavin Wood ile birlikte Ethereum’u başlatmıştır.

Tek bir blok zincirini (kriptografik işlem defteri) paylaşan yeni kripto birimleri ve programların oluşturulmasını kolaylaştıran, merkezi olmayan madencilik ağı ve tek bir yazılım geliştirme platformu olarak tanımlanan Ethereum‘un kurucu ortağı ve mucidi olan Buterin, daha sonraki dönemde başka çalışmaları olmasına ve yazarlığa devam etmesine rağmen en çok Ethereum ile gündeme gelmiştir.

Ethereum girişiminin memleketi Rusya için ekonomik ve politik önemini kabul eden Buterin, 2 Haziran 2017’de St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu’nda (SPIEF) Başkan Vladimir Putin ile bir araya gelmiş ve Putin’in desteğini almıştır.

2013 yılında Bitcoin’in, uygulama geliştirme için bir betik diline ihtiyacı olduğunu savunan ancak anlaşma sağlayamayan Buterin, bu olaydan sonra daha genel bir betik dile sahip yeni bir platform geliştirmeyi yani Ethereum’u düşünmeye başlamıştır ve ilk olarak bu dönemde Ethereum için tek bir inceleme tanımlamıştır.

Bitcoin Magazine yayıncılığı dışında Buterin birkaç açık kaynaklı yazılım projelerine de geliştirici olarak katkıda bulunmuştur. Cody Wilson‘a ait DarkWallet, Bitcoin Python kitaplıkları ve kripto piyasası sitesi Egora Buterin’in katkı sağladığı çalışmalardan bazılarıdır.

25 Haziran 2017’de 4chan kaynaklı bir ölüm aldatmacasına konu olan Buterin, 30 Kasım 2018’de, Dies Academicus vesilesiyle Basel Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi‘nden fahri doktora almıştır.

12 Mayıs 2021’de Hindistan’daki bir COVID-19 yardım fonuna gönderdiği 1 milyar dolarlık Shiba Inu ve Ethereum kripto para birimi ile daha fazla bilinirlik kazanan Buterin, şu sıralar özellikle Ethereum’un Proof of Stake (PoS) protokolüne göre geçiş sağlayacağı Ethereum 2.0 çalışmalarına ciddi olarak odaklanmış ve bu konuyla ilgili sık sık gündeme gelmektedir.

Vitalik Buterin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bu kısımda Vitalik Buterin ile ilgili en çok merak edilen ve sorulan soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Vitalik Buterin Kaç Yaşında?

31 Ocak 1994 doğumlu olan Buterin, bu içeriğin yazılı tarihte 27 yaşındadır.

Vitalik Buterin Nereli?

Rusya doğumlu olan ve esas memleketi Rusya olan Vitalik Buterin, 6 yaşından itibaren Kanada’da yaşadığı için yarı Rus yarı Kanadalı görünmektedir.

Vitalik Buterin’in Serveti Ne Kadar?

Vitalik Buterin‘in serveti hakkında kesin ve net bir bilgi yok ancak Ocak 2021 verilerine göre 58 milyon doları olan Buterin‘in tahminlere göre serveti bu içerik tarihine kadar %100 oranında artış gösterdi.

Vitalik Buterin’e Ait Resmi ve İş Hesapları

Vitalik Buterin Resmî Web Sitesi
https://vitalik.ca/

Vitalik Buterin Twitter
https://twitter.com/vitalikbuterin

Bitcoin Magazine Web Sitesi
https://bitcoinmagazine.com/

Ethereum Web Sitesi
https://ethereum.org/

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_k_n
Şaşkın
0
hasta
Hasta
Vitalik Buterin Kimdir ve Ne İş Yapar?