ICO Nedir, Nasıl Yapılır ve Ne İşe Yarar?

ICO Nedir, Nasıl Yapılır ve Ne İşe Yarar?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto piyasalar, tıpkı geleneksel veya normal piyasalar gibi hayatımızda fazlasıyla yer alırken geleneksel piyasalardaki işlemler de kripto borsalarda yerini alıyor. ICO da bunlardan biri ve ICO nedir sorusu kripto piyasalarda en çok sorulan sorulardan biridir.

Bu içeriğimizle sizlere ICO nedir sorusu başta olmak üzere ICO ile ilgili tüm detayları aktarmaya çalışacağız.

ICO Nedir?

ICO; bir kripto paranın, piyasalarda yer almadan önce ilk halka arz işlemidir.

ICO işlemi geleneksel piyasalardaki IPO işleminin birebir aynı mantığına sahiptir ve kripto piyasalara özel bir işlemdir. Yeni çıkacak olan bir kripto para yatırım desteği alabilmek için token denilen kripto varlık satışı ile yatırım sermayesi toplamaya çalışır.

ICO teriminin açılımı Initial Coin Offering şeklindedir ve Türkçe karşılığı İlk Kripto Para Arzı veya İlk Coin Arzı olarak geçmektedir.

ICO işlemleri sadece kripto paralar için değil kriptolara özel projeler için de geliştirilebilirler veya başlatılabilirler. Sadece söz konusu kripto proje eğer bir kripto borsa projesi ise o zaman işlem ICO yani Initial Coin Offering değil IEO veya açılımı ile Initial Exchange Offering olarak geçmektedir. IEO (Initial Exchange Offering) işlemi ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıda başlığı yer alan içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

ICO Nedir, Nasıl Yapılır ve Ne İşe Yarar?

2013 yılından bu yana ağırlıklı olarak kripto para birimlerinin geliştirilmesi ve finanse edilmesi için kullanılan ICO işlemleri, 2018 yılına kadar standart bir seyirde ilerlerken 2018 yılında yatırımcılar tarafından keşfedilmeye başlamıştır. Bu keşif döneminde ICO token projesi başlatan Ethereum, piyasa değerini 18.4 milyon dolara yükseltmiştir.

2018 yılından sonra ICO çağı adı verilen dönem başlamıştır ve birçok token üretilmiştir. Bu tokenlardan bazıları proje olarak kalıp hedefine ulaşamazken bazıları ise günümüzde en çok yatırım yapılan token veya kripto para projesi olarak yerini almıştır.

Bazı ICO işlemleri sadece kendi sistemleri üzerinden yatırım alırken bazıları ise eğer talep varsa kripto borsalarda da alım ve satıma açılabilmektedir.

ICO Nasıl Yapılır?

ICO işlemi başlatan bir şirket, piyasaya sürmek istediği bir kripto para projesinin Türkçe karşılığı jeton olan token birimlerini ilk halka arz şeklinde satışa çıkarır ve ilgilenen yatırımcılar bu token birimlerini satın alırlar.

Token ile ilgili Token Nedir ve Çeşitleri Nelerdir? başlıklı içeriğimizde tokenların bir blok zincir üzerinden üretildiğini anlatmıştık. Blok zincirler token standartlarına sahip olduğundan token üretmek oldukça kolaydır.

Bir ICO projesi başlatılmadan önce proje tüm detaylarıyla tanımlanır ve sunum haline getirilerek yatırımcılara sunulur. Genellikle bir internet sitesi aracılığıyla yapılan bu sunumlar White Paper olarak nitelendirilir. Türkçe karşılığı Beyaz Kitap olan White Paper, geleneksel piyasalardaki IPO işlemlerinde şirketlerin sahip olması gereken prospektüs ile mantık olarak aynıdır.

Yatırımcılar eğer bir ICO işlemine yatırım yapmak isterlerse, yatırım yapmak istenen ICO işlemine özel tanımlanan akıllı sözleşmeye genellikle Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) gibi bir kripto para gönderimi yaparak yatırımlarını gerçekleştirirler.

Eğer ICO işlemi sonunda ihtiyaç duyulan sermaye yatırımı toparlanamazsa, toparlanan miktar yatırımcılara geri dağıtılır ve ICO işlemi başarısızlıkla sonuçlanır. Diğer taraftan gerekli yatırım sermayesi başarılı bir şekilde toplanırsa proje hayata geçirilir ve yatırımcılara proje değeri ve ederi kadar hisse payına göre yatırım kazançları dağıtılır.

ICO Ne İşe Yarar?

ICO hem yatırımcılar hem de şirketler veya proje sahipleri açısından fayda sağlamaktadır.

Yatırımcı açısından bakacak olursak bir yatırımcı keşfettiği ve araştırdığı bir ICO işlemine başvuru yaparak ileride proje veya kripto para hayata geçince yatırımını kazanca dönüştürebilecektir.

Şirket veya proje sahibi açısından bakacak olursak da ortada bir kripto para birimi projesi veya farklı bir kripto proje varsa ve bu proje hayata geçirilmeye değerse yatırımcılar kazanılıp sermaye yatırımı toparlanarak proje desteklenebilmektedir.

ICO İşlemlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

ICO işlemleri bir nevi yatırım fırsatı veya ICO sahipleri tarafından yatırımcı fırsatı olsa da avantajları ve dezavantajları da bulunmaktadır. Bu avantajlardan ve dezavantajlardan bahsetmek için ICO işlemini geleneksel piyasalardaki IPO işlemi ile kıyaslayabiliriz.

ICO işlemlerinin yatırımcı ve proje sahipleri açısından avantajları şu şekildedir:

  • Geleneksel piyasalardaki IPO işlemlerine yatırımcı olmak için bazı şartlar ve prosedürler varken ICO işlemlerinde bu şartlar ve prosedürler neredeyse yok denecek kadar azdır.
  • IPO işlemlerinde eğer IPO işlemi yurtdışındaysa yatırım yapmak zor veya imkansızdır ancak ICO işlemlerinde proje hangi ülkede olursa olsun yatırım yapılabilmektedir.
  • ICO işlemi başlatmak için IPO işlemlerinde olduğu gibi yasal prosedürler veya kontrol mekanizması yoktur. Dolayısıyla ICO işlemi başlatmak oldukça kolaydır.
  • IPO süreçleri oldukça uzun bir zamana sahipken ICO süreçleri çok daha kısa sürmektedir.
  • ICO işlemlerinde yatırım yapılan projeler IPO işlemlerine nazaran çok daha yüksek değer kazanma potansiyeline sahiptir.
  • ICO işlemi başlatmak için bir şirket sahibi olma şartı veya belli bir faaliyet göstermiş olma zorunluluğu bulunmamaktadır.

ICO işlemlerinin yatırımcı ve proje sahipleri açısından dezavantajları ise şu şekildedir:

  • ICO işlemlerini bir şirket de bir kişi de başlatabileceğinden her ICO işlemi güvenilirdir demek oldukça zordur.
  • ICO süreçlerinde bir denetim mekanizması ve yasal süreç olmadığından art niyetli kişiler de ICO işlemi ve süreci başlatabilir.
  • IPO işlemlerinde yapılan yatırımların eğer gerekli sermaye toparlanamazsa geri alınma ihtimali vardır ancak ICO işleminde bu ihtimal eğer ICO sahipleri kötü niyetliyse neredeyse imkansızdır.
  • IPO işlemlerindeki prospektüsün kripto dünyasındaki karşılığı olan White Paper’lar bir hayalden ibaret olabilir ve hayal tüccarlığı ile para toplanabilir.

Genelleyecek olursak ICO işlemlerine yapılan yatırımlar IPO işlemlerine göre dezavantajlarından dolayı yüksek riskler içermektedir. Bu nedenle de bir ICO projesine yatırım yapmadan önce çok sıkı bir araştırma yapılmalı ve her ICO işlemine güvenilmemelidir.

ICO ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bu kısımda ICO ile ilgili en çok merak edilen konulara ve en çok sorulan sorulara açıklama getireceğiz. Sizden gelen sorular ve talepler doğrultusunda bu bölüm güncellenecektir.

ICO Açılımı Nedir?

ICO açılımı, Initial Coin Offering olarak geçmektedir ve ICO terimi bu kelimelerin ilk harflerinden oluşmaktadır.

ICO Ne Demek?

ICO, İlk Coin Arzı veya İlk Kripto Para Arzı olarak tanımlanmaktadır.

ICO Yatırımı Nasıl Yapılır?

Yatırım yapılacak olan ICO detaylı bir şekilde araştırıldıysa ve yatırım kararı alındıysa, ICO için açılan web sitesinde yayınlanan akıllı sözleşmeye yani cüzdana yatırım yapılmak istenen miktar istenilen kripto para veya normal para cinsinden yapılmaktadır.

ICO Yatırımı Nasıl Yapılır veya ICO Nasıl Satın Alınır?

Yatırım yapılacak olan ICO detaylı bir şekilde araştırıldıysa ve yatırım kararı alındıysa, ICO için açılan web sitesinde yayınlanan akıllı sözleşmeye yani cüzdana yatırım yapılmak istenen miktar istenilen kripto para veya normal para cinsinden yapılmaktadır.

ICO İncelemesi Nasıl Yapılır?

ICO incelemesi yapmak için ICO için açılan web sitesi ve ICO için oluşturulan White Paper dikkatli bir şekilde incelenerek analiz edilmelidir.

ICO Coin Nedir?

ICO Coin diye bir terim aslında yoktur ancak bir coin yani kripto para için açılan ICO işlemleri ICO Coin olarak da adlandırılmaktadır.

ICO Listesi Nereden Bulabilirim?

Yeni ICO listesi veya ICO takvimi yayınlayan birçok web sitesi mevcuttur. Bu sitelerden bazıları ICO yapacak coinler, ICO aşamasındaki coinler ve kripto projeler listelerken bazıları ise ICO sohbet, ICO tavsiye ve ICO takip sistemlerine sahip olup etkileşim sağlamaktadırlar.

ICO takibi ve süreçleri için CoinMarketCap ICO Takvimi sayfası veya ICO Drops gibi internet siteleri incelenebilir.

ICO Bitcoin veya Ethereum Blok Zincirinde Olmak Zorunda Mıdır?

ICO işlemi başlatan kripto paralar ve ICO token satışı yapan projeler büyük oranda Ethereum ağından çıkmaktadır. Bitcoin ICO projeleri de bulunmaktadır ancak projeler Bitcoin ve Ethereum blok zincirleri dışında başka blok zincirlerden de çıkabilmektedir.

ICO Borsaları veya Marketleri Var Mıdır?

ICO borsaları veya ICO marketleri bulunmamaktadır. Yalnızca ICO takvimi ve ICO haberleri yapan siteler mevcuttur. Binance ICO veya Gate.io ICO gibi aramalar söz konusu olmakta ancak bu aramalar Binance ve Gate.io gibi borsaların kendi tokenlarına ait ICO işlemlerini belirtmektedir.

İlk ICO Ne Zaman Çıktı?

Bilinen ilk ICO işlemi, 2013 yılında Ripple Labs tarafından yapılan Ripple (XRP) token birimine ait ICO işlemidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_k_n
Şaşkın
0
hasta
Hasta
ICO Nedir, Nasıl Yapılır ve Ne İşe Yarar?