CEX Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

CEX Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CEX platformları sayesinde birçok insan günden güne kripto para kullanıcısı olmaya başlamıştır. Kripto para dünyasındaki hemen her kullanıcının sıklıkla kullandığı Binance, Paribu gibi merkezi borsaları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. CEX platformları, birbirinden farklı birçok avantaja sahip olan kripto borsalardır.

Bu makalemizde CEX nedir, CEX platformları nelerdir,  nasıl çalışır sorularının yanıtlarını ve CEX ilgili tüm detayları aktarmaya çalışacağız.

CEX Nedir?

CEX, merkezi bir yönetim sistemine sahip olan borsalara yani merkezi borsalara verilen bir isimdir.

İngilizce “Centralized Exchange” kelimelerinin birleşimi ile oluşan CEX kısaltmasının Türkçe karşılığı “merkezi borsa” anlamına gelmektedir.

Günümüzdeki bir çok kripto para yatırımcısının kullandığı Binance, Paribu, Huobi gibi kripto borsaları merkezi borsalara örnektir. Bu borsalar devletlerin yasaları ve regülasyonları doğrultusunda işlem yapılabilen borsalardır. Ayrıca, CEX platformları çoğunlukla bulundukları ülkelerde, şirket statüsüne sahip olup o ülkenin yasaları doğrultusunda vergi öderler.

CEX Ne İşe Yarar?

CEX, kişisel banka hesabındaki paralar ile kripto para alımı yapılmasını sağlar. Kişisel bankalardan, merkezi platformlara yapılan para gönderme işlemleri kayıt altında tutulur. Böylece kullanıcı güvenliği merkezi kurumlar tarafından sağlanır.

Ayrıca, CEX platformlarına  kayıt olan kullanıcılar, çoğunlukla işlem limitlerini artırmak için KYC adı verilen kullanıcıların, kimlik bilgilerini doğruladıkları bir işleme tabi tutulurlar. Bu sayede kullanıcı güvenliği bir üst seviyeye taşınır.

CEX Nasıl Çalışır?

Aslında, CEX platformlarının hepsi birer merkezi borsadır. CEX platformları bulunduğu ülkenin yasalarına uygun olarak işlem gören birer şirketlerdir.

CEX platformlarına giriş yapmak için öncelikler kullanıcı bilgilerinizle hesap oluşturmanız gerekir. Sonrasında hesap açtığınız bu borsalara banka hesaplarınızdan kripto para göndermeye başlayabilirsiniz. Bugüne kadar birçok merkezi borsanın kullanımı hakkında detaylı bilgiler paylaştık. Bu paylaştığımız borsaları aşağıda sizler için derledik.

CEX ile DEX Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yatırımcıların ve kullanıcıların en çok merak ettiği konulardan birisidir. Sonuçta iki tip borsada türünde de kullanıcılar kripto para alım satımı yapabilir veya sahip oldukları kripto paraları saklayabilirler. Fakat aralarında çok ciddi farklar vardır. Bu farkları sizler için madde madde derledik.

CEX, merkezi borsaları tanımlarken, DEX merkezi olmayan borsaları tanımlar. CEX platformları merkezi otoritenin gözetimi altındadır. DEX platformları is merkezi otoritelere bağlı değildir.

Çoğu zaman CEX platformlarına giriş yapılırken kullanıcı bilgileri istenir ve işlem limitini yükseltmek için KYC adı verilen kimlik doğrulama işlemi yapılır. DEX platformlarına giriş yapılırken ise kripto para cüzdanı bağlanması gerekir.

Merkezi borsalarda, kullanıcıların sahip olduğu kripto paralar, o merkezi borsalara ait kripto para cüzdanlarında tutulur. Fakat, merkezi olmayan platformdan alım veya satım yapılan kripto paralar kullanıcının kendi cüzdanında bulunur.

CEX Platformlarının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Hayatta her yerde ve sistem de olduğu gibi CEX platformlarının yani merkezi borsalarında sahip oldukları birtakım avantajlar ve dezavantajlar vardır. Bu nedenle, CEX platformun sahip olduğu avantajlar ve dezavantajları sizler için derledik.

Avantajları:

  • CEX platformlarından kripto para ile alım satım yapmak oldukça kolaydır.
  • Bulunduğıu devletin kurallları doğrultusuna işlem görmeleri ve devletin şart koştuğu KYC prosedürlerine sahip olması sebebiyle, kara para aklama ile mücadele konusunda oldukça başarılıdır.
  • CEX platformları, devletin birer şirketidir. Bu sayede kullanıcıların yaptığı işlemler devlet tarafından kontrol edilebilmektedir.

Dezavantajları:

Merkezi borsalarda çoğu zaman çeşitli limitler bulunmaktadır. Buna işlem yapılabilecek minimum  para miktarının söyleyebiliriz.

Bunun dışında KYC ne kadar kara para aklamak için kullanılan bir güvenli bir yöntem de olsa,anonim ve merkeziyetsizlik felsefesi ile ortaya çıkan kripto para anlayışına terstir.

Uyarı: Dezavantajlar ve avantajlar sadece kullanıcı görüşlerine göre yazılmıştır. Fakat bu dezavantajlar kullanıcıdan kullanıcıya değişiklik gösterebilir.

CEX Platformları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Bu kısımda CEX (Centralized Exchange) yani merkeziyetsiz borsalar ile ilgili en sık sorulan soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Centralized Exchange Nedir?

Centralized Exchange kelimesi Türkçe’de, merkezi borsa anlamına gelir. Aslında paragraf boyu belirttiğimiz CEX terimi, centralized exchange’den gelmektedir.

Merkeziyetsiz Borsa Nedir?

Bu yazdığımız yazıda da belirttiğimiz gibi merkeziyetsiz finans, merkezi kuruluş veya otoriteler tarafından yönetilen veya kontrol edilen borsalardır

En Çok Kullanılan CEX Platformları Hangileridir?

Günümüzde birçok merkezi kripto borsası ön plana çıkmaktadır. Fakat bazı merkezi kripto borsalar, diğerlerine göre daha çok tercih edilebilmektedir. Binance, Gate.io, MEXC borsaları en çok kullanılan merkezi borsalara birer örnektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_k_n
Şaşkın
0
hasta
Hasta
CEX Nedir, Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir