Dow Teorisi Nedir? Teknik Analizde İlk Adım

Dow Teorisi Nedir? Teknik Analizde İlk Adım
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknik analiz bilindiği üzere hem geleneksel piyasalarda hem de kripto piyasalarında sıkça başvurulan bir çalışmadır ancak Dow Teorisi’ni daha önce duymadıysanız ya da bilmiyorsanız teknik analizin temeli ve tarihçesi hakkında eksik bilgilere sahipsiniz demektir.

Bu içeriğimizde sizlere teknik analizin atası Dow Teorisi ile ilgili tüm bilgileri Dow Teorisi nedir sorusunun cevabı başta olmak üzere aktarmaya çalışacağız.

Dow Teorisi Nedir?

Dow Teorisi, Charles Dow tarafından geliştirilen, bilinen en eski teknik analiz teorisidir.

Geçmişteki fiyat hareketlerine ve işlem hacimlerine bakarak gelecekteki fiyat tahminlerinin yapılabilmesine dayanan Dow Teorisi, teorinin sahibi Charles Dow tarafından kitaplaştırılmamıştır ancak kendisinin 1900-1902 yılları arasında yazdığı makalelerden oluşmaktadır.

Aslında Dow Teorisi’ni sadece Charles Dow tarafından yazılan makaleler oluşturmamaktadır.

Dow Teorisi kavramını ilk olarak Samuel Armstrong Nelson, 1902 yılında basılan The ABC of Stock Speculation adlı kitabında kullanmıştır. Daha sonra The Wall Street Journal editörlerinden olan William Peter Hamilton, 1902 yılından 1929 yılına kadar yazdığı makalelerle bu teoriyi geliştirmiş ve 1922 yılında basılan The Stock Market Barometer adlı kitabında Dow Teorisi’ni açıklamıştır.

1932 yılında ise Robert Rhea; Charles Dow’un 1900-1902 yılları arasında, William Peter Hamilton’un ise 1902-1929 yılları arasında yazdığı toplamda 252 makaleyi derleyerek The Dow Theory kitabını ve dolayısıyla Dow Teorisi’ni piyasaya kazandırmıştır.

Günümüzde kullanılan birçok teknik analiz yöntemi temel olarak Dow Teorisi’ne dayanmaktadır. Başka bir deyişle 100 yıldan fazla bir süre önce geliştirilen Dow Teorisi günümüzde hala teknik analizin atası olarak kabul edilmektedir.

Dow Teorisi İlkeleri Nelerdir?

Temel amacı hisse senedi piyasasının yönünü yani trendi tahmin etmek üzerine kurulu olan Dow Teorisi, belli ilkelere dayanmaktadır. Bu ilkeler ise özetle şunlardır:

  1. Piyasa Her Şeyi Yansıtır,
  2. Piyasa Trendlere Göre Hareket Eder,
  3. Piyasa Ana Trendleri 3 Aşamadan Oluşur,
  4. Trendler Birbirini Doğrulamalıdır,
  5. İşlem Hacimleri Trendleri Doğrulamalıdır,
  6. Trendler Tersine Sinyaller Oluşmadıkça Geçerlidir.

Dilerseniz bu ilkelere bir de ayrıntılı göz atalım.

Piyasa Her Şeyi Yansıtır

Dow Teorisi’nin Piyasa Her Şeyi Yansıtır ilkesine göre hisse senedi alınacak olan şirkete dair tüm bilgiler piyasaya yansımıştır.

Etkin Piyasa Hipotezi (EMH) ilkesine dayanan bu ilkeyi daha anlaşılır açıklamak gerekirse hisse senedi olan bir şirketin negatif ya da pozitif bir gelişmeyi raporlaması bekleniyorsa bu rapor zaten piyasaya ve dolayısıyla fiyatlara yansımıştır.

Bu ilkeye göre hisse senedinin sahibi olan şirketle ilgili pozitif gelişmeler piyasaya pozitif, negatif gelişmeler ise piyasaya negatif olarak yansımaktadır ancak istisnai durumlarda tam tersi de gözlenebilmektedir. Bunun nedeni ise gelişen pozitif ya da negatif gelişmenin piyasa tarafından yeterince pozitif ya da negatif değerlendirilmemesinden kaynaklanmaktadır.

Günümüzdeki birçok analist bu ilkenin geçerliliğini koruduğuna inansa da temel analizciler bu ilkeyi doğru bulmamaktadır. Çünkü temel analizcilere göre piyasa değeri şirketin hisse senedinin gerçek değerini yansıtmamaktadır.

Piyasa Trendlere Göre Hareket Eder

Dow Teorisi’ne göre piyasayı oluşturan trendler mevcuttur ve piyasalar bu trendlere göre hareket eder.

Kendi içinde ana kategorilere ve alt kategorilere ayrılan bu trendler yatırımcılar tarafından gözlemlenerek hisse senedinin ya da kripto para biriminin sunduğu fırsatlar yakalanır ve yatırımlar buna göre yapılır.

Tabi bu fırsatları yakalayabilmek için trendlerin iyi analiz edilmiş olması ve yanlış değerlendirilmemesi gerekmektedir. Başka bir deyişle trendleri anlayabilmek için iyi bir teknik analiz yapılmış olması ve dolayısıyla da analizlerin doğru trendi göstermesi gerekir.

Piyasa Ana Trendleri 3 Aşamadan Oluşur

Dow Teorisi’nin ilkelerinde geçen trendler 3 ana kategoriye ayrılmaktadır ve bu trendler şunlardır:

  1. Birincil Trendler: 6 aydan yıllara kadar uzanan uzun süreli trendlerdir ve başlıca piyasa trendi kabul edilir.
  2. İkincil Trendler: 2 haftadan 6 aya kadar süren trendlerdir.
  3. Üçüncül Trendler: 2 haftadan daha kısa süreli olan trendlerdir.

Piyasayı belirleyen trendler Birincil Trendler olsa da yatırımcılar İkincil ve Üçüncül Trendleri takip ederek bu trendlerin Birincil Trendler ile çeliştiği noktalarda fırsatları değerlendirebilmektedir.

Dow Teorisi’ne göre belirlenen trendler tahmin edilebileceği üzere 1900’lü yılların başlarında ortaya çıkan ve geliştirilen trendler olduğundan trendlerin zaman aralıklarına göre belirlenmesi de dönemin şartlarına göre yapılmıştır.

Günümüzdeki geleneksel piyasa koşulları ve özellikle çok dinamik bir piyasa olan kripto piyasa koşullarında bu zaman aralıkları çok daha kısa süreli olarak ele alınabilir. Örneğin;

  • Birincil Trendler 6 ay ile 1 yıla kadar uzanan aralıkta,
  • İkincil Trendler 2 hafta ile 6 ay arasında,
  • Üçüncül Trendler de 1-2 saatten 2 haftaya kadar süren zaman aralıklarında görülebilir.

Trendler Birbirini Doğrulamalıdır

Dow Teorisi’ne göre trendlerin ve fiyat hareketlerinin mutlaka birbirini doğrulaması gerekir.

Bu ilke geçmiş zaman koşullarına göre ve Charles Dow’un taşımacılık ve endüstri koşullarına göre belirlediği bir ilke olsa da günümüzde bu ilke çok da güçlü sayılmaz.

Çünkü geçmiş zaman şartları ile günümüz şartlarını endüstriyel ve taşımacılık anlamında kıyaslayacak olursak günümüzün çok daha dinamik ve dijital bir dönem olması bu ilkenin gücünü zayıflatmaktadır.

İşlem Hacimleri Trendleri Doğrulamalıdır

Dow Teorisi’ne göre trendlerden hemen sonraki en önemli kriter işlem hacimleridir.

Bu doğrultuda ve bu ilkeye göre eğer güçlü bir trend söz konusu ise bu trendi güçlü bir işlem hacminin doğrulaması gerekir. Çünkü işlem hacimlerinin gücü piyasadaki gerçek trendlerin anlaşılmasında önemli bir etkendir.

Ortada bir trend varsa ancak bu trend düşük işlem hacimlerine sahipse bu trend gerçek anlamda bir piyasa trendi sayılamamaktadır.

Trendler Tersine Sinyaller Oluşmadıkça Geçerlidir

Dow Teorisi’ne göre piyasada hâkim olan bir trend varsa bu trend aksi sinyaller oluşmadıkça süreklidir.

Daha detaylı açıklamak gerekirse bir hisse senedi ya da bir kripto para ile ilgili olumlu gelişmeler varsa, aksi bir durum oluşmadığı sürece ilgili hisse senedi ya da kripto para yükseliş trendine geçer ve bu trendde devam eder.

Charles Dow Kimdir?

Dow Teorisi’nin geliştiricisi olan Charles Henry Dow, 1851 doğumlu Amerikalı bir gazetecidir.

Dow Jones & Company ve The Wall Street Journal gazetesinin kurucularından olan Dow, 1879 yılından itibaren New York’ta yaşamış ve bu tarihten itibaren ekonomi haberleri ve makaleleri yazmaya başlamıştır.

4 Aralık 1902 yılında yaşama veda eden Charles Dow, geride hala günümüzün en değerli finans gazetesi olan The Wall Street Journal’ı ve günümüzde hala geleneksel ve kripto piyasalarda yapılan teknik analizlerin atası olan bir teori bırakmıştır.

1900-1902 yılları arasında yazdığı piyasa hareketleri, trendleri ve psikolojisi üzerine makaleleri ile kendi soy isminden adını alan Dow Teorisi’nin ortaya çıkmasına vesile olmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_k_n
Şaşkın
0
hasta
Hasta
Dow Teorisi Nedir? Teknik Analizde İlk Adım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir