Web 3.0 Nedir? Hangi Kripto Paralar Web 3.0 Kategorisinde Yer Alıyor?

Web 3.0 Nedir? Hangi Kripto Paralar Web 3.0 Kategorisinde Yer Alıyor?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda çoğu kişi, o kadar çok bu terimi duydular ki Web 3.0 nedir sorusunun cevabını merak etmekte, bu yüzden de sıkça internette araştırmalar yapmaktadır. Çünkü metaverse ile hayatımıza bir anda dahil olan Web 3.0, günümüz internet dünyasının ileri seviyesi olarak nitelendirilmektedir.

Bu makalemizde Web 3.0 nedir konusunu tüm detaylarıyla birlikte inceleyeceğiz.

Web 3.0 Nedir?

Web3 olarak da bilinen Web 3.0, internetin herhangi bir merkezi sisteme bağlı olmadığı ve blok zincirlere dayalı olan sürümüne verilen isimdir.

Web3 nedir sorusuyla da sorulan Web 3.0 kısa bir süre önce hayatımıza girince tabi birçok kişi önceki versiyonlar olan Web 1.0 ve Web 2.0 var mıydı ki sorusunun cevabını merak etmiştir. Aslında vardı ama Web 3.0 sayesinde önceki versiyonlarından da haberdar oldular.

İnternetin en eski ve ilkel dönemi olarak bilinen Web 1.0 ya da başka tabirle Web1 dönemi, insanların interneti yalnızca gözlemleyebildiği ancak kendi içeriklerini oluşturamadıkları bir dönemdir.

İkinci nesil internet dönemi olan Web 2.0 (Web2) ise insanların yalnızca interneti gözlemleyebildiği değil aynı zamanda sosyal medya platformları, forumlar, bloglar, Vikipedi gibi platformlar sayesinde kendi içeriklerini de yayınlayabildikleri bir dönemdir.

Şimdi şu soruyu sorabilirsiniz; Web 2.0 zaten yeterli gibi duruyor, Web 3.0’e gerek var mı? Kesinlikle var!

Web 2.0 dönemi aslında gerçekten de yeterli gibi görünüyor ama bu dönemde tüm içerikler doğrudan üreticinin kendisinden değil uygulamalar, şirketler vb. gibi aracılardan geçmektedir. Dolayısıyla merkezi bir sistem olduğu için bu merkezin yöneticileri hem verilerinize hem de ödemelerinize aracılığıyla ortaklık etmektedir.

Şöyle bir örnek verebiliriz; bir şarkıcı yeni bir şarkı çıkardı ve bunu duyurdu ve siz bu şarkıyı dinlemek için bunu ücreti ile satın almak istiyorsunuz. Ödemeyi direkt o şarkıyı üreten kişiye değil ya müzik yapımcısı şirkete ya da Spotify gibi aracı kuruluşlara yaparak o şarkıyı elde edebiliyorsunuz.

Başka bir örnek; sosyal medya platformlarında sürekli içerik oluşturuyorsunuz ve tüm bunlar size ücretsiz olarak görünüyor. Halbuki bu sosyal medya platformunu kullanmanın karşılığı olarak kişisel bilgilerinizi ve ilgi alanlarınızı platformun yönetimi ile paylaşırsınız. Bunun geri dönüşü ise bir konu hakkında konuştuğunuzda veya arama yaptığınızda karşınıza direkt çıkan veya ilgi alanınıza giren reklamlarla gerçekleşir. Yani sizin verileriniz sayesinde bu sosyal medya platformları birer reklam yerine dönüşüp reklam verenlerden kazanç sağlar.

Web 3.0 Ne İşe Yarar?

Web 3.0 ile yukarıda anlattığımız tüm durumlar tamamen ortadan kalkacak!

Artık profil oluşturma, mail adresi veya telefon numarası kullanma gibi durumlar yerine anonim olan kripto cüzdanlarınızı bağlayarak istediğiniz platformu kullanabileceksiniz.

Tüm App olan uygulamalar artık DApp yani merkeziyetsiz uygulama haline gelecek.

Web 3.0’ın belki de en güzel yanı, aracıları tamamen ortadan kaldıracak. Yani Web3 sayesinde bir içeriği satın almak istiyorsanız artık ödemeyi direkt üreticiye yaparak aracılara ödeme yapmak zorunda kalmayacaksınız.

Web 3.0 ile kazanılması beklenen bir özellik ise aramalara yönelik algoritma yapısıdır. Daha detaylı açıklamak gerekirse mevcut şartlarda internette bir şeyi aradığınızda karşınıza binlerce hatta milyonlarca sonuç çıkabiliyor. Bu çıkan sonuçların ise birçoğu aradığınız şey ile alakasız veya tamamen ilgi çekme odaklı olabiliyor.

Web3 algoritmaları, üreticiyi ve tüketiciyi ayırt edebilecek ve herhangi bir çerez, veri olmaksızın üretici ile tüketiciyi bir araya getirebilecek yapıda olacaktır. Bu sayede de veri kirliliğinin ortadan tamamen kalkması hedeflenmektedir.

Web 3.0 Projeli Kripto Para Birimleri Hangileridir?

Web 3.0 teknolojisine erken yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, Web3 odaklı olarak geliştirilen projeleri araştırma gereksinimi hissediyorlar. Çünkü eğer Web 3.0 dünyasına bir proje ile girilemiyorsa Web3 yatırımı yapmanın en mantıklı yolu Web 3.0 projelerine odaklanarak bunlara yatırım yapmaktır.

Web 3.0 projeleri de blockchain tabanlı olduğu için her birinin bir kripto para birimi bulunmaktadır. Biz de sizler için bu projelerden en çok öne çıkanları sizin için derledik.

Theta Network (THETA)

Web 3.0 Coinleri denilen grup kapsamında yer alan THETA Coin, Theta Network’ün yerel token birimidir.

Theta Network ve blok zinciri, P2P kapsamında video yayını gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. 2018 yılında Mitch Liu ve Jieyi Long tarafından kurulan Theta ağı, ayrıca izleyicilerine sürpriz ödüller sunmaktadır. Piyasada uzun vadede fayda sağlayabilecek potansiyelde olduğu nitelendirilen THETA Coin’in madenciliği yapılamamaktadır ve ağdaki tüm işlem ücretleri THETA Coin ile ödenebilmektedir.

Theta Network (THETA) Coin’i dünyanın en büyük kripto para borsası Binance üzerinden satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Helium (HNT)

Web 3.0 Coinleri arasında yer alan HNT, günümüz dünyasının en yaratıcı fikirlerinden biri olarak nitelendirilmektedir.

Helium ağı, kişilerin LoRaWAN usulü bağlantısını desteklemekte ve bu kapsamda para kazanmalarına olanak sağlamaktadır. Ayrıca, günümüz dünyasında hizmet sunan ve LoRaWAN bağlantısını destekleyen çoğu ağın aksine Helium’un merkezi bulunmamaktadır.

Helium (HNT) Coin’i dünyanın en büyük kripto para borsası Binance üzerinden satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

SiaCoin (SC)

Web 3.0 kripto para birimleri kapsamında bulunan SC Coin, Sia platformunun yerel token belirtecidir.

Sia platformu, internet kullanıcılarının kişisel bilgisayarlarındaki depolama alanlarından kullanılmayan alanları kiralama işlemini gerçekleştirebilecekleri bir imkân yaratmaktadır. SC Coin de bu imkân kapsamında ödeme ve değişim aracı olarak işlem görmektedir. Sia platformunun, belirtilen etkenler kapsamında temel amacı internetin temel depolama alanı haline gelmektir.

SiaCoin (SC) Coin’i Binance Borsası üzerinden satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Audius (AUDIO)

Web 3.0 kapsamında piyasada bulunan AUDIO Token, Audius platformunun yerel kripto para birimi olarak bilinmektedir.

Audius platformu, dinleyiciler ve içerik oluşturucular arasındaki işlemleri doğrudan kolaylaştırırken hem dinleyicilere hem de içerik üreticilerine para kazanma özelliği sunan bir müzik yayın protokolüdür.

Audius (AUDIO) Token’ı Gate.io Borsası üzerinden satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

BitTorrent (BTT)

Web 3.0 kripto para birimleri arasında en eski projelerden biri olan BTT Token’ın platformu BitTorrent, 2001 yılından beridir faaliyet göstermektedir.

2018 yılında BitTorrent, Blockhain platformu TRON tarafından satın alınmış, hizmetlerini günümüz koşulları kapsamında şekillendirmiştir. Satın alındıktan sonra platforma, çeşitli özellikler ile beraber BTT Token da eklenmiştir. Bu kapsamda BTT, TRON’un yerel ağı üzerinde TRC-10 standardı kapsamında piyasaya sürülmüştür.

Güncel olarak BitTorrent, dünya üzerinde en büyük merkeziyetsiz P2P iletişim protokolü olarak nitelendirilmektedir.

BitTorrent (BTT) Token’ı Gate.io Borsası üzerinden satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

The Graph (GRT)

Web 3.0 ve metaverse kripto paraları kapsamında da nitelendirilen GRT Token, The Graph protokolünün yerel kripto para birimidir.

The Graph protokolünün genel amacı, blockchain ağları içinde sorgulama işlemi kapsamında indeksleme uygulamasının gerçekleştirilmesidir. Ayrıca The Graph protokolünün en benzersiz özelliği, geliştiricilerin kendi uygulamalarını blockchain üzerine kurma olanağı sunulmasıdır. The Graph protokolü kapsamında blockchain ağları içerisinde istenilen sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.

The Graph (GRT) Token’ı dünyanın en büyük kripto para borsası Binance üzerinden satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Decentraland (MANA)

Hem Web 3.0 hem de metaverse kapsamında olan MANA Token, Decentraland platformunun yerel kripto para birimidir. Aslında platform içerisinde iki token birimi yer almaktadır ve şu şekildedir:

  • MANA Token
  • LAND Token

MANA Token ile Decentraland pazarında çeşitli NFT nesneler satın alınabilmektedir. LAND Token ise değişimi mümkün olmayan ERC-721 token birimi olup bu kapsamda yalnızca Decentraland platformu içerisinde satın alınabilmektedir.

Decentraland (MANA)‘yı daha detaylı incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz veya Binance üzerinden hemen Decentraland (MANA) Token satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Enjin (ENJ)

Web 3.0 projeleri arasında son sırada ENJ Coin yer almaktadır. Son sırada yer versek de ENJ Coin, sisteminin vizyonunu başarılı bir şekilde yansıtarak uzun vadede sürdürülebilirliği garantileyen nadir projelerdendir.

Enjin Coin ile oyun içi envanter satın alımını blockchain sistemi üzerinden gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Dolayısıyla, oyuncular bu ENJ Coin ile oyun içerisinde satın aldığı envanter üzerinde mülkiyet hakkına sahip olabilmektedir. Ayrıca Enjin (ENJ) Coin ile envanter satın alınabileceği gibi, çeşitli görevler başarıyla tamamlanarak, oyun kapsamında ödül niteliğinde Enjin Coin kazanılabilmektedir.

Binance üzerinden hemen Enjin Coin satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_k_n
Şaşkın
0
hasta
Hasta
Web 3.0 Nedir? Hangi Kripto Paralar Web 3.0 Kategorisinde Yer Alıyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir