Yield Farming Nedir ve Nasıl Kazandırır?

Yield Farming Nedir ve Nasıl Kazandırır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DeFi adı verilen ve Türkçe’si merkeziyetsiz finans olan kavramın kripto dünyası ile birlikte hayatımıza girmesinin ardından son dönemin en çok sorulan sorularından biri de Yield Farming nedir sorusu olmuştur.

Kripto dünyasının pasif gelir kaynaklarından birisi olan Yield Farming nedir sorusunun cevabı ile birlikte bu içeriğimizde sizlere Yield Farming ile ilgili tüm detayları aktarmaya çalışacağız.

Yield Farming Nedir?

Yield Farming, DeFi sisteminde borç vererek pasif gelir elde imkânı sunan bir gelir modelidir.

DeFi‘nin yani merkeziyetsiz finans kavramının hayatımıza girmesiyle birlikte geleneksel finans ve kazanç modellerinin kripto dünyasındaki uyarlamalarından biri olan Yield Farming modelinde, sahip olunan kripto varlıklar ile kazanç sağlama imkânı bulunmaktadır.

Daha açık bir şekilde anlatmak gerekirse; eğer bir kripto varlığa belli bir miktarda sahipseniz ve sahip olduğunuz kripto varlığı belirli bir yüzdelik ücret karşılığında borç verebilirseniz, toplam varlık miktarı üzerinden gelir elde edersiniz.

Yield Farming ne demek ya da Yield Farming Türkçe ne anlama gelir merak ediyorsanız da hemen açıklayalım. Yield kelimesi İngilizce’de getiri, kazanç anlamlarına gelirken Farming kelimesi de yine İngilizce’de tarım, çiftçilik anlamlarına gelmektedir.

Yani Yield Farming Türkçe olarak Getiri Çiftçiliği, Kazanç Tarımı gibi anlamlara gelirken Türk kullanıcılar tarafından daha çok orijinal adıyla ya da Likidite Madenciliği gibi kavramlarla adlandırılmaktadır. Bazı kullanıcılar direkt olarak Yield Farming kelimelerinin ilk harflerini kullanarak YF terimini de kullanmaktadır.

Yield Farming Nasıl Çalışır?

Yield Farming sisteminin nasıl çalıştığını anlamak için bir örnek üzerinden anlatım yapabiliriz.

Diyelim ki elinizde belli bir kripto para veya tokendan 100 adet var ve bu kripto varlığı uzun vadeli elinizde tutmayı düşünüyorsunuz.

Elinizdeki kripto para veya token miktarını Yield Farming hizmeti veren bir kripto borsada ya da platformda tutarak izin verilen aralıkta yüzdelik kâr belirleyerek yine belirtilen süreç içerisinde bir başkasının kullanmasına izin verebilirsiniz ve bu sayede de kullandırdığınız borç miktarı üzerinden kazanç elde edersiniz.

Yield Farming‘in çalışma sistemi şu şekilde işler:

  1. Sahip olunan toplam varlık Yield Farming yapılacak kripto borsa ya da DeFi platformunun havuzuna eklenir.
  2. Havuza eklenen kripto paralar ya da tokenlar kilitlenerek belli bir süreliğine işlem yapılamaz.
  3. Varlık karşılığı o borsanın ya da DeFi platformunun yerel token birimine sahip olunur.
  4. Havuzda tutulması gereken minimum süre tamamlandığında belirlenen yüzdelik oranda aynı kripto varlıktan ödül kazanılır.

Yield Farming ile Staking Arasındaki Fark Nedir?

Yield Farming sisteminin çalışma mantığını öğrendikten sonra muhtemelen akla gelen ilk soru Yield Farming ile Staking arasındaki farkın ne olduğudur.

Yield Farming ve Staking, aralarında ciddi oranda benzerlik olsa da yine de tamamen birbirinden ayrı iki işlemdir.

Staking sisteminde sahip olunan varlıkları bir kripto cüzdanda ve belli bir süre tutmak gerekmektedir. Yield Farming‘te ise sahip olunan varlıkların bir kripto cüzdanında değil kripto borsa ya da DeFi platformundaki havuzda tutulması ve o havuzun bulunduğu platformun yerel token biriminin alınması gerekmektedir.

Yield Farming Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Yield Farming her ne kadar kulağa çok cazip gelse de birçok kişinin de merak ettiği konu Yield Farming sisteminin avantajlarının ve dezavantajlarının ne olduğudur.

Geleneksel finans sisteminde olduğu gibi DeFi sisteminde de her işlemin kendine has avantajları ve dezavantajları olduğu gibi Yield Farming’in de avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.

Yield Farming Avantajları

Yield Farming sisteminin avantajlarından şu şekilde bahsedebiliriz:

  • Trading gibi sürekli takip ve analiz gerektirmeyen bir gelir modelidir.
  • Borç verme sistemidir ve verilen borcun geri alınamama riski yoktur çünkü over-collateralization adı verilen aşırı teminat yöntemi ile güven sağlanmaktadır.
  • Mantıklı ve sağlam DeFi platformlarında yer alındığı takdirde en rahat pasif gelir modellerinden biridir.
  • Yield Farming yapılan platform veya kripto varlık sağlam olduğu sürece kayıp riski yoktur.
  • Yield Farming hesaplaması ile kazanılacak miktar önceden belirlenebilmektedir.

Yield Farming Dezavantajları

Yield Farming sisteminin dezavantajlarında ise aşağıdaki şekilde bahsedebiliriz:

  • Yield Farming, balinalara yani elinde yüklü miktarda kripto varlık olanlara daha uygun bir sistemdir.
  • Sahip olunan varlığın borç olarak verildiği süreç içerisinde eğer ilgili kripto para veya token fiyatı düşerse müdahale şansı yoktur.
  • Anlatımı çok kolay olsa da Yield Farming yapmak için ileri düzey bilgi gerekir.
  • Yield Farming yapılan platformda ortaya çıkacak hatalar ya da saldırılar karşısında sahip olunan kripto varlığı kaybetme riski de söz konusudur.

Yield Farming Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Yield Farming hesaplaması, işlemin yapılacağı platforma göre değişkenlik gösterdiğinden sabit bir hesaplamadan bahsetmek mümkün değildir.

Yield Farming sistemi sağlayan her platformun kendine özel oranları, kuralları, süreleri ve hesaplama sistemleri bulunmaktadır. Yield Farming için en çok tercih edilen platformlar şunlardır:

Yukarıdaki platformlardan hangisi tercih edilecekse o platformun Farm ya da Yield Farm sayfasına gidilerek hangi kripto varlıklarda hangi oranlarda ve hangi şartlarda Yield Farming yapılabileceği hakkında bilgi alınabildiği gibi aynı zamanda elde edilebilecek kazanç da net olarak belirlenebilir.

DeFi sisteminin finans sektörüne kattığı yeni anlayış ile birlikte Yield Farming de gün geçtikçe yatırımcılara cazip gelmeye devam etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_k_n
Şaşkın
0
hasta
Hasta
Yield Farming Nedir ve Nasıl Kazandırır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir